قانون مشارکت در ساخت
مشارکت در ساخت به عقدی اطلاق می شود که مالک، ملک خود را به سازنده می دهد و و او کارهای اجرایی و هزینه ها و تخریب و ساخت را در عهده دارد و قرار داد به تقسیم واحد های آپارتمانی بین طرفین می پردازند.
به عبارتی تعریف مشارکت ساخت این است که وقتی که طرفین برای ساخت آپارتمان سرمایه گذاری مشترکی دارند و بین مالکین یا مالک و سازنده قرار داد بسته می شود و سازندگان یا سازنده هزینه ی ساخت و أمور ساخت را به عهده می گیرند و سپس منافع یا همان آپارتمان ها را شریک می شوند.
طرفین در عقد قرارداد مشارکت در ساخت
طرفین عقد قرارداد : یک یا چند نفر در مقابل با یک یا چند نفر برای مشارکت به هم تعهد دادند.
در قرارداد مشارکت ساخت طرف اول مالک یا مالکین زمین هستند و طرف دوم سازنده یا سازندگان هستند . و در قبال هم تعهداتی دارند که شامل این است که مالک سرمایه خود یعنی زمین را به مجری می دهد و سازنده در قبال آن هزینه ساخت و ساز را به گردن دارد.

تعهدات مالک در قرارداد مشارکت ساخت ساختمان
اساسی ترین بند تعهد مالک در اختیار قرار دادن زمین به سازنده یا سازندگان است و هر شرطی که مخالف این بند باشد باطل است و اصلا قابل قبول نیست.
در اختیار قراردادن زمین به مجری طرح از مهم ترین لوازم عقد مشارکت مدنی است. ” اذن در شیء ، اذن در لوازم آن نیز هست ” بر اساس این گفته مالک حتی اگر در عقد این موضوع را ذکر نکند اما مجبور به انجام آن است و اگر از زمان قید شده برای در اختیار گذاشتن زمین بگذرد مجری می تواند از طریق قانونی مالک را ملزم به اقباض زمین کند.
تعهدات سازنده در قرارداد مشارکت ساخت ساختمان
پرداخت تمامی هزینه های ساخت و ساز و اداری و پرداخت اجاره زمین به مالک در زمان ساخت از مهم ترین تعهدات سازنده نسبت به مالکین است.
عقد قرارداد بین طرفین برای مشاکت در ساخت موضوع خیلی مهمی است.
و در هر صورت هیچ کدام از طرفین نمی توانند عقد را فسخ کنند مگر ” از طریق جعل در قرارداد، اقاله و یا پیدایش موجبی منطبق با قانون مدنی.”
در بعضی از موارد سازنده به هر دلیلی انجام پروژه را به عقب می اندازد و این کار به ضرر مالک است . و در این صورت مالک می تواند شکایت کند و سازنده مجبور به پرداخت هزینه به مالک می شود.
و این مورد درباره ی مالک هم صدق می کند که اگر مالک به موقع و فورا بعد از عقد قرارداد زمین را در اختیار مجری طرح نگذارد مجبور به پرداخت هزینه می شود.

تاخیر در انجام تعهد
طرفین بابت هر نوع ایجاد تاخیر و خلل متعهد به پرداخت خسارات هستند و مبلغی را باید از تضمینات دریافتی یا اموال طرف به طرف مقابل پرداخت کنند. البته این درصورتی است که طرف مقابل نتواند ثابت کند که مشکلات و تاخیر ها علت سان حوادث غیره منتظره بوده است.
شروع پروژه مشارکت در ساخت
تاریخ آغاز و اتمام پروژه در قرارداد ذکر می شود و هر گونه تاخیر منجر به پرداخت قانونی خسارت به طرف مقابل می شود.
نکته ی مهم اینجاست که سند ملک وقتی به نام سازنده می شود که نصف پروژه را به اتمام رسانده باشد و به اندازه سهم خود مالک در منفعت می گردد.
و نکته ی دیگر که قابل تامل است این است که حتما زمان شروع و تحویل پروژه در قرارداد حتما ذکر شود زیرا اگر مشکلی پیش بیاید و یکی از طرفین به هر علتی کار را تمام نمی کند شما اگر تاریخی در قرارداد قید نکرده باشید به هیچ وجه نمی توانید درخواست خسارت بدهید.
مزیت های مشارکت در ساخت ساختمان
- راه کاری سریع و راحت برای ساخت ساختمان
- به تبدیل خانه های قدیمی به ساختمان های جدید و مستحکم کمک می کند.
- بیشتر شدن تعداد منازل و رفاه مسکونی
- بیشتر شدن سرمایه با مشارکت در ساخت ساختمان
نکات اصلی در قرارداد مشارکت ساخت
اثبات صحت ادعای مالک
ملک باید سند رسمی داشته باشد
مبالغ و شرایط کاملا باید واضح و ذکر شوند.
مشخص کردن زمان شروع و تحویل پروژه برای مثال حتی تاریخ دقیق خاکبرداری، تاریخ دقیق اسکلتبندی، تاریخ دقیق و روز سفتکاری و نازک کاری و تاریخ دقیق اخذ پایان کار و صورتجلسه تفکیکی هم بهتر است ذکر شود. میزان منفعت معین گردد.
وجود ضمانت برای تضمین حسن انجام کار و تعهدات طرفین
سلب کردن حق دریافت وام و واگذاری قرار داد به غیر و اسم عقد نامه حتما قرارداد مشارکت ساخت ساختمان باشد و هیچ گونه عبارت دیگر مانند : قرارداد مشارکت مدنی، مبایعه نامه و یا معامله و بیع استفاده نشود.
باید به این نکته توجه کنید که فردی با اعتماد و مناسب انتخاب کنید و قرارداد هم بایستی دقیق تنطیم شود و همه ی مسایل در نظر گرفته شود. به لیست متریال مشارکت در ساخت حتما توجه کنید تا مجری طرح از مصالح بی کیفیت استفاده نکند.
مجری طرح موظف است پروژه را به امام برساند و طبق تعهدات عمل کند تا کار را به موقع تحویل بدهد. در غیر اینصورت اگر قرارداد مناسب و صحیحی وجود ندانسته باشد و طرفین به تعهدات خود عمل نکند پروژه مشارکت در ساخت ساختمان با شکست مواجه می شود.
مراحل مشارکت در ساخت ساختمان
بعد از تصمیم گرفتن بر اساس اینکه زمین یا ملک خود را در اختیار سازنده و سازندگان بگذارید باید به نکات زیادی توجه بسیاری داشته باشید مثلا :
سعی کنید تمام تعهدات و بندها را در قرارداد ذکر کنید و چیزی از قلم نیفتد زیرا بر طبق این تعهدات است که طرف مقابل بازخواست می شود. سهم و میزان هر طرف را حتما در قرارداد مشارکت ساخت در ساختمان بنویسید تا فردا مشکلی پیش نیاید.
و هر کدام از طرفین اگر ضمانت نامه ای می خواهند باید در قرارداد مشارکت ساخت ذکر کنند تا با توجه به آن اگر یکی از طرفین چه مالک چه سازنده تعهدات خود را نقض کند طرف مقابل ضمانت نامه ی اجرایی محکمی در دست داشته باشد.
حتما قرارداد مشارکت در ساخت ساختمان زیر نظر افرادی آگاه و خبره و در مکانی قانونی صورت بگیرد تا هیچ گونه خسارت و کلاهبرداری نسبت به هیچ کدام از طرفین بوجود نیاید.
نمونه متن قرارداد مشارکت در ساخت ساختمان
ماده 1
نظر به اینکه آقای ……………… فرزند ……………… به شناسنامه شماره ………….. صادره از ……………… ساكن ………………(که از این پس طرف اول قرارداد نامیده خواهد شد). مالک بلاک فرعي …………….. از اصلی ……………….. أراضي ………………….. بخش ……. ، واقع در ………، و و ه ها و دهه است و قصد إحدان بنا در پلاک مذکور را دارد و نظر به اینکه آقای
فرزند ………، به شناسنامه شماره …….صادره از … . . . . . . . . ، ساکن ……..( که از این پس طرف دوم قرارداد نامیده خواهد شد) امکاناتی مالی لازم را جهت احداث بنا در ملك موصوفه دارد، به منظور احدات بتا در پلاک مذکور و شرکت در عرصه و اعیان پلاک مزبور این قرارداد بین طرفین منعقد شد
ماده 2
ارزش عرضه در تاریخ عقد قرارداد معادل .۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰ ریال (۰۰۰.
تومان برآورد شده و مورد قبول طرفین است.
ماده 3
مقرر شد طرف دوم بنایی با مشخصات و طبق نقشه ای که پیوسته این قرارداد و جره الابتفک آن است و به امضای طرفین رسیده، در پلاک موضوف احداث کند. تبصره 1: طرف دوم مکلف است بنا را دقیقا بر مبنای پروانه شهرداری و نقشه های مصوب احداث نماید تبحمرة 2 طرف دوم مکلف است کلیه ضوابط و قوانین مربوط به عملیات ساختمانی و اصول ایمنی را رعایت کند و طرف اول در این خصوص مسئولیتی ندارد.
طرف دوم مکلف است فتوکپی کلیه اسناد هزینه را اعم از استاد خرید اجناس یا دستمزدها امضا کرده در پایان هر هفته در اختبار طرف اول فرار دهد، همچنین مکلف است صورتحسابی در دو نسخه ترتیب دهد و در پایان هر هفته نسخه ثانی صورتحساب را امضا کرده در اختیار طرف اول بگذارد. مداره و صورتحسابهای مذکور ملاک محاسبات و روابط مالی طرفین خواهد بود.
ماده 5
پس از آنکه هزینه های انجام شده از جانب طرف دوم طبق مدارك ماده 4 به لرزش عرصه طبق ماده 2) بالغ شده مابقی هزینه ساختمان تا اتمام بنا بالمناصفه پرداخت خواهد شد. به این منظور طرفین حساب جاری مشترکی در بانك .۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰ افتتاح کرده اند که برداشت از آن با دو اما انجام می شود، طرفین مکلفند کلیه وجوهی را که برای مصرف در ساختمان لازم است به این حساب واریز کنند و کلیه پرداخت ها را نیز از این حساب انجام دهند.
ماده 6
طرف دوم مکلف است بنا را عینا برنامه زمان بندی شده ای که به عنوان ضمیمه شماره 2 این قرارداد به امضای طرفین رسیده احداث کند
ماده 7
پس از اتمام بناء طرف اول مکلف است نسبت به تنظیم سند رسمی انتقال سه دانگ مشاع از ملک (اعم از عرصه و اعیان) به طرف دوم اقدام کند تبصره 1- کلیه هزینه های لازم برای تنظیم سند رسمی انتقال (اعم از مالیات ها و عوارض و جرایم و هزینه تفکیک و غیره) بالمناصفه پرداختخواهد شد تبصره 2: انتقال رسمی ظرف هفتاد و پنج روز از تاریخ صدور گواهی پایان ساختمان باید انجام شود
ماده 8
طرف اول در صورت تأخیر در ایفای تعهد موضوع ماده 7 مکلف است بابت هر روز تاخیر مبلغ ۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰ ریال به طرف دوم بپردازد. پرداخت این وجه مسقط تعهد طرف اول نخواهد بود و انتقال سه دانگ باید انجام شود
ماده 9.
در صورت بروز اختلاف در تفسیر با اجرای این قرارداد آقای …………….. به نشانی ……
دهد ، که ضمن قبول داوری این قرارداد را امضا کرده اند، در خصوص مورد به عنوان داور دارای حق صلح و سازش اظهارنظر خواهند کرد و برای ایشان برای طرفین قطعی و لازم الاجرا و غير قابل اعتراض است
ماده 10
این قرارداد که مشتمل بر ده ماده و چهار تبصره است در تاریخ ۰۰۰در
. به ……….بین طرفین اعطا و مبادله شد. تعداد نسخ به نسخه هر نسخه در ۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰ صفحه و با اعتبار واحد است.
امضای طرف أول قرارداد
امضای طرف دوم قرارداد امضای داور
قرارداد مشارکت در ساخت (نمونه قرارداد + نکات مهم + خطرات مشارکت) برای اطلاعات بیشتر کلیک کنید. و آخرین نکته برای اینکه طرفین با خیال آسوده کار را شروع کنند این است که هر سازنده ای که بلا عوض بیشتری می دهد مجری طرح خوبی نیست .
و باید برای همه ی این نکات از یک مشاور خبره و متبحر و با تجربه مشورت بگیرید تا برای شما راهنمایی های لازم را انجام دهد و اما سعی کنید برای گرفتن ضمانت نامه اجرایی از چک بانکی استفاده کنید . در صورت اینکه چکهای بلا عوض وصول نشود، در قرارداد مشارکت در ساخت ضرر و زیان و حق فسخ یک طرفه برای مالک در نظر گرفته شود.
مراحل انتقال قدرالسهم سازنده : پس از دریافت جواز ، پس از پایان مرحله سفت کاری ، پس از تحویل ملک قابل سکونت ، پس از دریافت صورت مجلس تفکیکی
