پیش فروش آپارتمان می تواند سرمایه گذاری محسوب شود. در این روش خریدار قبل از اتمام مراحل ساخت، هزینه های مربوطه را پرداخت می کند. از طرفی مالک (یا سازنده) زودتر پول دریافت می کند. از آنجایی که داشتن سرمایه کافی مهمترین اصل برای شروع پروژه های عمرانی با هر متراژی است، می توان گفت پیش فروش یک قرارداد برد-برد است و به نفع هر دو طرف است.

قانون پیش فروش آپارتمان

طبق قانون پیش فروش آپارتمان ها (یا پیش فروش هر ملک دیگر)، مالک زمین، سرمایه گذارانی که در ازای سرمایه گذاری خود تعداد مشخصی واحد به آنها اختصاص می یابد (این واحدها باید در قرارداد و طبق سند رسمی گیرید در اختیار آنها قرار داده شده است) و مستاجر زمین در صورت داشتن مجوز برای احداث ساختمان در زمین طبق سند رسمی مجاز به پیش فروش آپارتمان می باشد.

قرارداد پیش فروش آپارتمان

در ماده 2 قانون پیش فروش، شرایط تنظیم قرارداد و بندهایی که باید در آن ذکر شود، بیان شده است. ذکر نام و مشخصات هر دو طرف (اشخاص حقیقی یا حقوقی) در قرارداد الزامی است. آدرس ملک، پلاک و سایر مشخصات ثبتی نیز در قرارداد ذکر شود.

در بند زیر قرارداد پیش فروش آپارتمان مشخصات واحد تحویل شده ذکر شده است. که شامل متراژ آپارتمان، شماره واحد، شماره طبقه، پارکینگ، انباری و تعداد اتاق می باشد.

مشخصات فنی و معماری ساختمان نیز باید در قرارداد درج شود. این مشخصات شامل مواردی است که در تعیین قیمت نهایی ساختمان موثر است. کاربری ملک، تعداد طبقات و تعداد واحدها به طور کلی، مساحت کل زیربنای پروژه، نمای آپارتمان، مشاعات، آسانسور، سیستم های سرمایشی و گرمایشی، نوع مصالح به کار رفته در ساختمان، کابینت ها و …. همچنین باید در قرارداد ذکر شود 

تعهدات خریدار

تا به حال کارهایی که فروشنده باید انجام می داد ذکر می شد. اما بند بعدی مربوط به تعهدات خریدار است. در صورتی که قرارداد پیش خرید به صورت تسویه (تبادل کالا) باشد، باید اطلاعات کالاهای مبادله شده در قرارداد درج شود.

 در غیر این صورت باید تعداد اقساط و شرایط پرداخت آنها نیز ذکر شود. تاریخ پرداخت هر قسط نیز باید ذکر شود. در صورتی که پیش فروشنده به تعهدات خود عمل کند و تا سررسید به پرداخت پروژه اقدام کند، خریدار نیز موظف به پرداخت خواهد بود. در صورت امتناع خریدار از پرداخت موعد مقرر (حداکثر یک ماه پس از تاریخ ذکر شده در قرارداد)، فروشنده حق فسخ قرارداد را دارد.

برای تحویل واحد در پیش فروش آپارتمان تعداد فاکتور پرداخت شده الزامی است. لازم است زمان دقیق تحویل در قرارداد مشخص شود. توجه داشته باشید که واحد پیش فروش شده تا زمان تکمیل ساختار به نام فروشنده است. به همین دلیل پس از اتمام کار، انتقال سند رسمی ضروری است. تاریخ این اقدام برای انتقال قطعی سند نیز باید در قرارداد ذکر شود. مالک موظف است پس از اقدام خریدار جهت ثبت و انتقال سند در دفتر اسناد رسمی حضور یابد. در غیر این صورت تخلف محسوب می شود.

 چنانچه پیش فروشنده ظرف ده روز پس از اعلام دفترخانه برای ثبت سند حاضر نشود، دفترخانه سند را به نام پیش خریدار یا نماینده قانونی وی ثبت می کند. البته این امر در صورتی قابل انجام است که خریدار به تمام تعهدات خود عمل کرده باشد. یعنی اقساط را پرداخت کرده یا قرارداد را تحویل داده است. ضمناً این انتقال اسناد باید پس از اتمام ساختمان و انقضای قرارداد پیش فروش انجام شود

توجه داشته باشید در زمان عقد قرارداد حداقل 10% قیمت توافقی صورتحساب خواهد بود. این 10 درصد غیر قابل مذاکره است و باید وصول شود. البته درصد و مبلغ دریافتی بابت مابقی پرداخت ها قابل توافق طرفین است.