اهمیت نمای ساختمان در معماری چیست؟

نمای ساختمان چیست؟

نمای ساختمان به یک ضلع، معمولاً ضلع جلویی سازه ساختمان اشاره دارد. این یکی از جدایی‌ناپذیرترین قطعات در طراحی کلی سازه است، زیرا شخصیت منحصر به فردی را به آن اضافه می‌کند. نمای ساختمان می‌تواند چندین شکل و اندازه داشته باشد، در واقع یکی از آن قطعات سازه‌ای است که به معمار این امکان را می‌دهد که تجربه کند و استعداد خود را به نمایش بگذارد و خلاقیت‌های خود را زنده کند. نما به عنوان بیرون یا تمام وجوه خارجی یک ساختمان تعریف می‌شود.

در کنار سقف، یکی از مهم‌ترین عناصر ساختمان است، زیرا به عنوان مانع اولیه در برابر عوامل جوی خارجی که می‌تواند به سلامت سازه آسیب برساند مانند باران، برف، باد، یخبندان، آفتاب و غیره عمل می‌کند.

به همین دلیل، انتخاب یک سیستم نما که از این خطرات محافظت می‌کند و در عین حال به دستیابی به مصرف انرژی کمتر، کاهش هزینه‌های نگهداری و بهبود آسایش ساکنان کمک می‌کند، بسیار مهم است.

بیشتر بخوانید: بازسازی آپارتمان در تهران

هرازگاهی مردم نما را با ساختمان‌های قدیمی‌تر یا ساختمان‌های معتبر مرتبط می‌دانند، اما امروزه هر ساختمانی می‌تواند نمای قابل تشخیصی ایجاد کند. علاوه بر آن، مردم حتی یک نما را با چیزی پیوند می‌دهند که فقط به فاکتور زیبایی‌شناختی ساختار ساختمان می‌افزاید. اما این تمام کاری نیست! بله، اهمیت نما در معماری بسیار بیشتر از اینهاست. به همین دلیل، ما دوست داریم اهمیت واقعی نمای ساختمان را آشکار کنیم.

نمای ساختمان چیست؟

اهمیت نمای ساختمان در معماری

نماها چهره یک ساختمان هستند و این قسمت از پوشش ساختمان چندین هدف را انجام می‌دهد. بیایید در مورد برجسته‌ترین آنها بحث کنیم:

1.     هویت و شخصیت به ساختمان می‌دهد

نمای ساختمان فرصتی برای تأکید بر طراحی است. تعداد بی‌شماری ساختمان وجود دارد که به تمام استانداردها را دارا هستند و کاملاً با مقررات سازه‌ای مطابقت دارند، اما همیشه فاقد هویت و شخصیت منحصربه‌فرد هستند. یک نما می‌تواند نقش بزرگی در این امر ایفا کند، زیرا آن منحصر به فرد بودن را به ساختار می‌بخشد که تأثیر مخرب ساختمان را که فاقد آن چیزی خاص است، نفی می‌کند.

2.     نقشی اساسی در بهره وری انرژی ایفا می‌کند

نما علاوه بر زیبایی شناختی، نقشی محوری در بهره وری انرژی و پیوند دادن نمای بیرونی به فضای داخلی ساختمان ایفا می‌کند. نما می تواند به طور قابل توجهی به کاهش قبوض انرژی کمک کند. ممکن است فکر کنید که چگونه یک نما، بهره خورشیدی را به حداقل می‌رساند، که به نوبه خود، بارهای خنک کننده ساختمان را کاهش می‌دهد که در پایان منجر به حداقل هزینه انرژی می‌شود.

سپر در برابر عناصر طبیعی است

3.     سپر در برابر عناصر طبیعی است

نما از افراد داخل ساختمان در برابر باد و باران و درجه حرارت و رطوبت شدید محافظت می‌کند. نماها به دلیل مقاومت در برابر دما، هوا که طی چندین دهه یک ویژگی ارزشمند است، بسیار محبوب هستند.

4.     تهویه طبیعی را تضمین می‌کند

نما در اصل پوسته بیرونی ساختمان است و محافظت ارائه شده توسط پوست خارجی، تهویه طبیعی را تأیید می‌کند. این امر از طریق ابزارهای مختلفی مانند جنبه‌های طراحی، پوسته‌های حفره و پنجره‌های مکانیزه به دست می‌آید. همچنین، یک نما تضمین می‌کند که آسایش ساکنان ساختمان در شرایط آب و هوایی سخت مانند باد، باران و برف به خطر نیفتد.

5.     عایق صوتی را فراهم می‌کند

یک پوسته خارجی نما که به خوبی طراحی شده است، در مقایسه با نمای ساختمان‌های معمولی، راحتی صوتی بالایی را برای ساکنان خود فراهم می‌کند. راحتی صوتی به هیچ وجه تهویه مورد نیاز، تبادل هوا و ارتباط بصری با بیرون را به خطر نمی‌اندازد.

6.     راحتی را به ساکنان ارائه می‌دهد و بهره وری را افزایش می‌دهد

یک سیستم نمای ساختمان با طراحی موفقیت‌آمیز به ساکنان این امکان را می‌دهد که نفوذ نور را با چندین روش، مانند لوورها یا دستگاه‌های سایه‌بان تنظیم کنند. علاوه بر این، امکان تنظیم حرکت هوا و دما را با پنجره‌های قابل اجرا فراهم می‌کند که سطح راحتی کلی ساختمان را افزایش می‌دهد. وقتی سطح راحتی به اوج می‌رسد، بهره وری بهتر کار کاملاً مشهود است.

7.     امنیت اضافی را فراهم می‌کند

یک سیستم نمای خوب روشی نسبتاً محجوب برای دستیابی به امنیت ساختمان با برنامه ریزی صحیح و برخورد با دهانه‌های ساختمان بر خلاف سیستم معمولی گریل و میله فراهم می‌کند.

8.       ساختار جدیدی را به زندگی می‌افزاید

نماها نتیجه فناوری پیشرفته و فرایندهای ساخت پیشرفته هستند که به این معنی است که در برابر محیط بیرونی بسیار مقاوم هستند. در مقایسه با رنگ‌های بیرونی که معمولاً مورد استفاده قرار می‌گیرند، این رنگ‌ها می‌توانند لکه‌دار به نظر برسند، کثیفی و گردوغبار را به خود جذب کنند، نماها محکم و مقاوم در برابر آب و هوا هستند، این قدرت‌ها آنها را بسیار بادوام می‌کند، بنابراین برای چندین دهه دوام می‌آورند. علاوه‌برآن با نوآوری‌های جدید در مواد، ایده‌ها و طراحی، نمای ساختمان همچنان فرصت‌های متعددی را برای ساختمان‌ها باز می‌کند.

انتخاب نمای ساختمان مناسب

ساخت درست ساخت نما بسیار مهم است زیرا می‌توانند به طور قابل توجهی بر روشنایی، گرمایش و تهویه سازه تأثیر بگذارند. در حالی که فاکتورهای زیادی وجود دارد که در نمای ساختمان باید در نظر گرفته شود، یکی از دلهره‌آورترین آنها انتخاب مصالح مناسب است. همچنین، تصمیم شما در مورد متریال نمای مناسب باید پس از در نظر گرفتن طیف وسیعی از عوامل مانند:

  1. مقاومت در مقابل آب
  2. بهره‌وری انرژی
  3. زیبایی‌شناسی و بافت
  4. تطبیق‌پذیری
  5. سازگار با محیط‌زیست
  6. ماندگاری
  7. هزینه

انواع نماهای ساختمان

انواع نمای ساختمان

در ادامه انواع مختلف نما مورد استفاده در معماری و همچنین ویژگی‌های هر یک از آنها را توضیح می‌دهیم.

1.     نما سبک

2.     نما سنگین

3.     نما پیش ساخته

4.     سنتی

5.     سیستم‌های ETI

6.     نما با روکش ضد باران

در پروژه‌های معمار، سیستم‌ها و مصالح نماهای زیادی استفاده می‌شود که هرکدام زیبایی‌شناسی، مزایا و معایب و قیمت خاص خود را دارند. برخی از رایج‌ترین انواع استفاده شده را تجزیه و تحلیل کنیم:

  1. نما آجری

به دلیل عملکرد و دوام، آجر به سختی به عنوان یک ماده در ایندیانا شکست می‌خورد. اگرچه بسیاری آجر را به عنوان یک راه حل مورد انتظار برای نمای خود می‌دانند، ما آن را با سایر متریال‌ها در تقریباً هر پروژه از نظر هزینه، عملکرد و زیبایی شناسی مقایسه می‌کنیم. آجر معمولاً به دلیل دوام، انعطاف پذیری و آشنایی برنده مسابقه است. نوع دیوار استاندارد ما شامل روکش آجری، شکاف هوا، عایق سفت و سخت 3 اینچی و دیوار پشتیبان است.

این ساخت و ساز ممکن است ساده به نظر برسد، زیرا این‌طور است، اما قیمت رقابتی را برای سایر سیستم‌های دیواری، دوام خوب، و عایق خوب، و همچنین زیبایی شناسی رایج که ریشه در غرب میانه دارد، ارائه می‌دهد. گزینه‌هایی مانند هر ماده دیگری برای اندازه آجر، رنگ، بافت و موارد دیگر وجود دارد به جای آجر یا با آجر می‌توان از انواع دیگر بنایی مانند سنگ و CMU نیز استفاده کرد. سنگ تراشی ساده‌ترین نوع نما است که ما در پروژه‌های مشارکت در ساخت زمین خود استفاده می‌کنیم.

مزایا: هزینه کم، دوام بالا

معایب: وزن، جزئیات زیاد

پانل های دیواری فلزی

  1. پانل های دیواری فلزی

پانل‌های فلزی ممکن است انتخاب مناسبی برای نمای ساختمان باشد البته بسته به مالک، نوع پروژه و بودجه انتخاب می‌شود. این سیستم‌های دیواری اغلب هنگام به تصویر کشیدن یک ساختمان مدرن، شیک و زیبا به ذهن خطور می‌کنند. پانل‌های فلزی گزینه‌های بسیار متنوعی را برای دستیابی به ظاهر و عملکرد مطلوب ارائه می‌دهند.

با این حال، این ماده اغلب گزینه گران‌تری نسبت به سایر مواد است و می‌تواند بر برنامه زمانی پروژه تأثیر بگذارد. تأیید میدانی و تولید پانل‌ها می‌تواند تأثیر عمده‌ای بر برنامه ریزی پروژه و محصور کردن ساختمان داشته باشد. کار با اندازه‌های استاندارد پانل سازنده برای کاهش هزینه‌ها مهم است.

پانل‌های دیواری فلزی عایق‌شده می‌توانند ارزش بالاتری نسبت به ساخت دیوار معمولی با عایق کپسولی ارائه کنند. بسته به سیستم و ساختار دیوار پشتیبان، ممکن است برای پشتیبانی از نما به قاب بندی تکمیلی نیاز باشد. اگرچه برخی از تولیدکنندگان نشان می‌دهند که نیازی به روکش اضافی نیست، توصیه می‌شود که روکش را در پروژه خود بگنجانید تا امکان محصور شدن ساختمان را فراهم کند و باعث تأخیر در نصب نهایی نشود.

مزایا: ظاهر مدرن و ارزش عایق بالا

معایب: پیامدهای قیمت بالا

EIFS (نمای بتنی )

  1. EIFS (نمای بتنی )

سیستم عایق و پایان بیرونی (EIFS) یک سیستم روکشی است که عایق کاری می کند و می تواند ظاهر بسیار متنوعی داشته باشد. بسیاری از مردم این محصول را به عنوان گچ بری می شناسند. این ماده برای تکرار سایر مواد در ظاهر ساخته شده است. یک فرد غیر حرفه‌ای ممکن است نتواند تشخیص دهد که آیا به EIFS نگاه می کند یا سنگ. سیستم‌هایی از EIFS  وجود دارند که حتی پانل‌های آجری و فلزی را نیز تکرار می‌کنند.

این سیستم به طور کلی شامل یک تخته عایق سفت و سخت است که به دیوار پشتیبان با یک سیستم پایانی اسپری شده یا ماله‌کشی چسبیده است. از آنجایی که این ماده به صورت مایع اعمال می شود، طرح‌های  معماری با جزئیات به راحتی با حک کردن عایق صلب به صورت دلخواه به دست می آید. همچنین در مقایسه با سایر سیستم های نما بسیار سبک است و بدون نیاز به پشتیبانی زیاد می توان از آن استفاده کرد.  EIFS  اقتصادی ترین سیستم در هر فوت مربع با عملکرد عایق آن است.

نقطه ضعف EIFS دوام آن است. پوسته EIFS روی عایق سفت و سخت نازک است و به راحتی آسیب می‌بیند. گاهی اوقات رنگ‌ها ممکن است محو شوند یا سطح آن به‌مرورزمان لکه دار و کثیف شود. با توجه به این ویژگی‌ها، ما اغلب از EIFS در قسمت‌های بالاتر ساختمان برای محافظت از آن استفاده می‌کنیم.

مزایا: سبک وزن، تنوع در ظاهر و هزینه

معایب: به راحتی آسیب می‌بیند

سایدینگ سیمانی

  1. سایدینگ سیمانی (فیبر سیمانی)

ما از این سیستم در پروژه‌های مسکونی یا پروژه‌های دیگری که ممکن است مناسب به نظر برسد استفاده می‌کنیم. نمای سایدینگ سیمانی در ساختمان‌های تجاری رواج بیشتری پیدا می‌کند. این ماده بیشتر با سایدینگ چوبی قابل مقایسه است، اگرچه به صورت پانل‌هایی که شبیه سایدینگ هستند نیز موجود است.

این سیستم‌های نما به خوبی در زیر المان‌ها مقاومت می‌کنند و به نگهداری زیادی نیاز ندارند. به صورت پیش ساخته موجود است یا می‌توان آن را به صورت مزرعه‌ای رنگ آمیزی کرد. در مقایسه با بنایی نسبتاً سبک است، اما جزئیات این ماده با عایق مداوم می‌تواند چالش برانگیز باشد. از نظر هزینه، با EIFS قابل مقایسه است و دوام بیشتری را ارائه می‌دهد. با این حال، عایق باید در نظر گرفته شود.

مزایا: هزینه‌ها، سهولت نصب

معایب: از نظر ظاهری مسکونی

 

  1. بتن پیش ساخته

گاهی از پانل‌های پیش ساخته به عنوان سیستم نما استفاده می‌شود. این پانل‌ها مزایای متعددی را برای یک پروژه ارائه می‌دهند. آنها کل دیوار و سیستم سازه‌ای را پوشش می‌دهند و می‌توانند در هنگام مواجهه با برنامه‌های ساخت و ساز سخت مؤثر باشند. گزینه‌های زیادی با پانل‌های بتنی پیش ساخته وجود دارد. اما برای رقابتی کردن آن با سایر سیستم‌های دیوار، بهترین کار این است که اندازه‌های ثابت و جزئیات محدود را حفظ کنیم.

اگر اندازه پانل‌ها یا بی‌نظمی‌های زیادی بین پانل‌ها وجود داشته باشد، هزینه اضافه می‌شود. پانل‌ها در یک کارخانه ساخته می‌شوند، تحویل داده می‌شوند و در محل نصب می‌شوند. آنها را تا زمانی که سازه سقف در جای خود قرار دهد با بادبند نگه داشته می‌شوند. زمان نصب بسیار سریع است، اما زمان ساخت پانل‌ها می‌تواند بیش از 6 ماه باشد. این باید از نزدیک مورد ارزیابی قرار گیرد تا مشخص شود که آیا در مقایسه با سایر سیستم‌ها به نفع پروژه است یا خیر.

مزایا: زمان نصب سریع، هزینه کم

معایب: زمان  آماده‌سازی طولانی

درباره نویسنده

26 دیدگاه. Leave new

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

مطالب مفید

روند مبلمان اتاق نشیمن

6 ترند مبلمان اتاق نشیمن که باید در سال 2024 امتحان کنید

میزهای مرمر

اشتباهات رایجی که هنگام نصب میزهای مرمر مرتکب می شوند

ترکیب دو رنگ نشیمن

بهترین ترکیب دو رنگ برای یک دکوراسیون خیره کننده اتاق نشیمن