مشارکت در ساخت و ساز و خطراتی که باید به آن توجه کنیدامروزه مشارکت در ساخت و ساز یا همان ساخت و ساز تعاونی رواج زیادی پیدا کرده است و اکثر افراد حرفه ساختمانی تمایل زیادی به مشارکت در قرارداد ساخت و ساز دارند. شرکت در ساخت و ساز شاید بهترین گزینه برای افرادی باشد که قصد فروش ملک قدیمی یا به اصطلاح قدیمی خود را دارند، در صورت مشارکت با سازنده معتبر و قابل اعتماد می توانند انتظار سرمایه گذاری سودآوری داشته باشند.
در ادامه این مقاله اطلاعاتی در مورد قرارداد مشارکت در ساخت و خطراتی که می تواند برای طرفین قرارداد ایجاد شود و همچنین راهکارهای قانونی و نکاتی که در هنگام راه اندازی باید به آنها توجه کنید، ارائه خواهیم کرد. قراردادعلاوه بر این، اطلاعاتی در مورد خطرات مشارکت در ساخت، انعقاد قرارداد مشارکت، مهمترین شرایط، مشارکت مدنی در ساخت، داور قرارداد ساخت، پروژه مشارکت و اعتبار قرارداد ارائه خواهیم کرد. بنابراین اگر قصد شرکت در ساخت را دارید پیشنهاد می کنیم حتما نکاتی را که در ادامه توضیح خواهیم داد مرور کنید.
در چه مواردی باید گزینه مشارکت در ساخت را انتخاب کرد؟
در اغلب موارد چون مالک معمولاً قادر به سرمایه گذاری و اخذ وام بانکی نیست، ملک مورد نظر را از طریق قرارداد مشارکت ساختمانی می سازد.یکی دیگر از دلایلی که اکثر مالکان معمولا ترجیح می دهند ملک خود را از طریق قرارداد مشارکت در ساخت بسازند این است که تکنولوژی و تخصص لازم برای ساخت و ساز را ندارند و علاوه بر آن در صورت داشتن، به جای یک واحد ممکن است چند آپارتمان دیگر داشته باشنداز آنجایی که در مشارکت ساخت و ساز نکات حقوقی و فنی زیادی دخیل است، باید قبل از ورود به این مشارکت خاص و پیچیده، اطلاعات خود را به روز کنید و با دست پر این کار را انجام دهید. با آگاهی بیشتر، علاوه بر سرمایه گذاری سودآور برای خود، خطاها و مشکلات شرکت در ساخت را به حداقل می رسانید.
چه قراردادی را قرارداد مشارکت در ساخت و ساز مینامند؟
قرارداد مشارکت در ساخت در واقع قراردادی است که به موجب آن یکی از طرفین قرارداد، ملک یا زمین یا زمین سابق خود را به سازنده واگذار می کند تا وی بتواند بر اساس قرارداد و در شرایطی که به هزینه خود اقدام به ساخت مسکن نماید. ترجیحاً طرفین قرارداد در آپارتمان های ساخته شده به اشتراک گذاشته شوند.
آیا قرارداد مشارکت در ساخت و ساز یک سند رسمی محسوب میشود؟
سند رسمی سندی است که توسط یکی از مقامات زیر تهیه می شود:
دفتر اسناد رسمی
ثبت سند
مقامات دولتی
اما سند عادی سندی است که برای تنظیم آن تشریفات فوق را طی نکرده باشد.
سند عادی و رسمی چه تفاوتهایی با یکدیگر دارند؟
اگر منظورمان ساده تر باشد، سند رسمی قدرت اجرایی دارد در حالی که سند عادی آن قدرت اجرایی را ندارد. ضمناً تاریخ عمل رسمی هم برای اصحاب دعوا و هم برای اشخاص ثالث معتبر است ولی این تاریخ برای اشخاص ثالث نافذ نخواهد بود.ضمناً ادعای جعل فقط نسبت به سند رسمی قابل طرح است، در حالی که فعل عادی مشمول ادعای جعل است و به معنای شبهه و انکار نیز قابل ابطال است.تفاوت دیگر سند عادی با سند رسمی این است که یک مقام رسمی دولتی در تنظیم سند رسمی دخالت دارد در حالی که در سند عادی افراد می توانند به دلخواه سند را تنظیم کنند.
اگر سند رسمی به دلایلی مفقود شود، می توان به راحتی از آن کپی کرد، اما در صورت مفقود شدن یک سند عادی، استفاده کامل از کپی آن امکان پذیر نیست. ضمناً اسناد رسمی بین طرفین تنظیم کننده و جانشینان قانونی آنها مانند وراث معتبر است
راهکارهای قانونی و نکاتی که باید هنگام تنظیم قرارداد به آنها توجه کنید
یکی از مواردی که در تنظیم قرارداد مشارکت ساختمانی باید به آن توجه کنید این است که باید این قرارداد را در مکانی امن مانند دفتر اسناد رسمی، دفتر حقوقی و آژانس املاک بنویسید.اگر این کار را انجام دهید، از اختلافات و ضررهای آینده جلوگیری خواهید کرد
دلیل لزوم انجام این کار این است که در بیشتر موارد مالک یعنی سازنده نسبت به مالک با نحوه تنظیم و جزئیات این نوع قرارداد آشنایی بیشتری دارد، بنابراین ممکن است شرایط معامله ممکن است متفاوت باشد و نیازمند الزامات خاص تری باشد. متخصصان و همکاران بیشتر مورد نیاز خواهند بود.در اکثر مواقع با توجه به شرایط متفاوت، روش های مختلفی برای انعقاد قرارداد از این نوع وجود خواهد داشت، اما با این وجود، از نظر تعهداتی که مالک و سازنده نسبت به یکدیگر دارند، نکات مهم در همه موارد یکسان است. آنها
توافق بین مالک و سازنده، نحوه مشارکت و نکات ضروری آن
در مورد نحوه مشارکت و توافق مالک و سازنده نکات مهمی وجود دارد که در ادامه به توضیح آنها می پردازیم:
میزان آورده مالک و سازنده
در قراردادهای مشارکت ساختمانی لازم است تا حد امکان سهم هر دو طرف قرارداد مشخص شود. برای مثال لازم است که مالک برآورد دقیقی از اموال خود انجام دهد.ضمناً در صورتی که زمین یا ملک دارای امتیازات ویژه قابل واگذاری به ساختمان جدید مانند کنتور برق، چاه و … باشد، ذکر آنها در قرارداد الزامی است.
ارزشگذاری ملک
. اموري است كه قبل از معامله بايد انجام شود; حال اگر این کار به درستی انجام نشود قطعا به اختلاف دو طرف قرارداد می انجامد نکته: در شرایطی که پروژه ساختمانی به هر دلیلی با مشکل مواجه می شود یکی از مواردی که در زمان تعیین تکلیف و فسخ قرارداد بررسی می شود مبلغ طرفین می باشد. سازنده: موارد ارسالی سازنده باید به طور کامل و با جزئیات خاص در قرارداد گنجانده شود. ساخت یک پروژه با ویژگی های خاص از جمله مشارکت سازنده.به عنوان مثال تعیین مسئولیت هزینه هایی مانند صدور پروانه، هزینه گزارش نصب جداگانه، جرایم احتمالی شهرداری، مالیات های مربوط، خرید تراکم، تراکم بیش از حد، هزینه یک قطعه واحد، صدور سند مالکیت، بیمه اجتماعی کارکنان و سایر موارد ضروری و نحوه پرداخت آنها باید در قرارداد ذکر شود