قرارداد مشارکت در ساخت و ساز
اگر ملک یا زمین قدیمی دارید، می توانید آن را به توسعه دهندگان املاک بسپارید. در واقع نوعی مشارکت برای ساخت یک ملک قدیمی و تبدیل آن به ساختمان جدید و پیشرفته است. این امر مستلزم انعقاد قرارداد بین مالک و سازنده است. عقد مشارکت در ساخت در واقع پیش نیاز و شرط توافق است. در متن این قرارداد باید یک سری نکات مشخص ذکر شود تا در آینده دچار سوء تفاهم نشود
در این مقاله ترفندها و نحوه تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت آپارتمان، ویلا و قطعه را برجسته خواهیم کرد. در تنظیم قرارداد باید به نکات کلیدی خاصی توجه داشته باشید و حتما در تعهدات ذکر کنید. ابتدا باید مطمئن شوید که ملک به نام شخصی است یا دارای اختیار قانونی برای این کار است. ضمناً زمین باید دارای سند رسمی باشد. سوال بعدی رجوع به ادله طرفین است که باید به طور واضح مشخص شود. تعیین میزان سود و زیان، مدت اجرای پروژه و اطمینان از رعایت تعهدات طرفین و در نهایت شرایط فسخ قرارداد از مهمترین موارد می باشد
انواع قراردادهای مشارکت در ساخت و ساز
با شنیدن نام قرارداد مشارکت در ساخت، ممکن است بلافاصله به یاد قرارداد مشارکت در ساخت ملک بیفتید. دلیل آن این است که در سال های اخیر خانه های قدیمی و فرسوده زیادی به ساخت و ساز کمک شده است. در نهایت در قالب آپارتمان های جدیدتر و عموماً چند واحدی به مالک تحویل داده شد
مهمترین دلیل رواج قراردادهای مشارکتی در ساخت و ساز املاک مربوط به گرانی خانه است. در نتیجه، سازندگان ترجیح می دهند برای ساخت و ساز در املاک کلنگی به جای خرید مستقیم ملک، هزینه پرداخت کنند. در نهایت می توانند بدون هیچ مشکلی چندین آپارتمان بگیرند. جدا از این موارد، انواع قراردادهای مشارکت در ساخت به شرح زیر است:
مورد اول: طرف اول زمین را تامین می کند و دومی هزینه های ساخت را تقبل می کند.
حالت دوم: طرفین توافق می کنند که عملیات به صورت مرحله ای در هر قسمت انجام شود که بر اساس توافق از پیش تعیین شده قسمت مشخصی از زمین به سازنده واگذار شود.
مورد سوم: طرفین توافق می کنند که وقتی پروژه به مرحله معینی رسید، مالک زمین وکالت می دهد که مبلغ سهم تعیین شده را به نام سازنده منتقل کند. گاهی بر اساس توافق طرفین می توان در شروع پروژه 3 دانگ از زمین به نام سازنده انتقال داد.
این موارد نمونه هایی از قراردادهای مشارکت ساختمانی هستند که می توان از آنها در ساخت آپارتمان، ویلا، زمین، مجتمع تجاری، کارخانه، هتل، سوله و … استفاده کرد.
جزئیات قرارداد مشارکت در ساخت و ساز
بخش 1
با عنایت به اینکه آقای …… شناسنامه صادر شده از …………… شناسنامه با شناسنامه شماره …………………. مالک پلاک فرعی ………. قرارداد) دارای امکانات مالی لازم جهت احداث ساختمان در ملک مذکور می باشد که جهت احداث بنا در پایگاه مذکور و مشارکت میدانی و نمایش پلاک مذکور این قرارداد بین طرفین منعقد گردیده است
بخش 2
ارزش زمین در تاریخ امضای قرارداد معادل ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………ական) ریال از طرفین ارزش ریال ارزش گذاری شده است.
بخش 3
مقرر گردید طرف دوم ساختمانی را با مشخصات و طبق نقشه منضم به این قرارداد و جزء لاینفک آن و امضاء طرفین در پلاک مذکور بسازد.
تبصره 1- طرف دوم موظف است ساختمان را دقیقاً براساس پروانه شهرداری و نقشه های مصوب احداث نماید.
تبصره 2- طرف دوم ملزم به رعایت کلیه ضوابط و مقررات مربوط به عملیات ساختمانی و اصول ایمنی می باشد و طرف اول در این خصوص مسئولیتی ندارد.
بخش 4
طرف دوم موظف است در پایان هر هفته فتوکپی کلیه مدارک هزینه اعم از اسناد خرید یا حقوق را در اختیار طرف اول قرار دهد. همچنین ملزم به تنظیم فاکتور در دو نسخه می باشد و در پایان هر هفته نسخه دوم صورتحساب را امضا می کند و در اختیار طرف اول می گذارد. اسناد و فاکتورهای مذکور ملاک محاسبه و روابط مالی طرفین خواهد بود.
بخش 5
پس از اینکه هزینه های انجام شده توسط طرف دوم طبق اسناد ماده 4 به ارزش زمین رسید (مطابق ماده 2) مابقی هزینه ساخت تا پایان ساخت عادلانه پرداخت می شود. برای این منظور، طرفین حساب جاری مشترکی در بانک ……………… افتتاح کرده اند که برداشت ها با دو امضا انجام می شود. طرفین موظفند کلیه وجوه لازم برای ساخت و ساز را به این حساب واریز و کلیه پرداخت ها را از این حساب انجام دهند.
بخش-6
طرف دوم موظف است بنا را بر اساس جدول زمانی که در پیوست شماره 2 این قرارداد به امضای طرفین رسیده است احداث نماید.
بخش-7
پس از اتمام بنا، طرف اول موظف است سند رسمی انتقال سه دانگ مشترک مالکیت (اعم از عرصه و اعیان) را به طرف دوم تنظیم کند.
تبصره 1- كليه هزينه هاي لازم جهت تنظيم سند رسمي نقل و انتقال (اعم از ماليات، كارمزد، جريمه، هزينه تفكيك و …) عادلانه پرداخت خواهد شد.
تبصره ۲- انتقال رسمی باید ظرف هفتاد و پنج روز از تاریخ صدور گواهی پایان کار انجام شود.
بخش 8
در صورت تأخیر در انجام تعهد موضوع ماده 7، طرف اول مکلف است به ازای هر روز تأخیر مبلغ ……… پرداخت این مبلغ تعهدی بر عهده شخص اول نخواهد بود و باید انتقال سه دانگ انجام شود.
بخش-9
در صورت بروز اختلاف در تفسیر یا اجرای این قرارداد، آقای ….. که ضمن قبول داوری این قرارداد را امضا کرده است به عنوان داور مستحق صلح و سازش نسبت به موضوع تصمیم گیری خواهد کرد و تصمیم وی در مورد طرفین قطعی و لازم الاجرا است.
بخش-10
این قرارداد مشتمل بر ده ماده و چهار تبصره در تاریخ ………………… بین طرفین امضا و مبادله شد. تعداد کپی ها ….. هر نسخه در صفحه………………
امضای قسمت اول قرارداد، امضای قسمت دوم قرارداد، امضای داور
این نمونه ای از قرارداد مشارکت در ساخت و ساز است. همچنین امکان افزودن شرایط بیشتر با توافق طرفین وجود دارد